Rastell de la Bauma
Folgueroles

Torrent de les Valls
    A la banda de llevant del terme municipal, prop del camí ral de Folgueroles a Vilanova de Sau

Cobert de vegetació
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Situat en un dels encaixonaments del torrent, entre el gorg de Llitons i el passant de la Sorra. Es tracta d’una petita estructura de planta semicircular, d’un metre d’alçada aproximada i assentada damunt de la llera rocosa del torrent. Està formada per un amuntegament de pedres sense treballar, lligades en sec i disposades en filades. La part superior està regularitzada amb pedres desbastades. Tot i que està força cobert per la vegetació de la zona, sembla que aprofita un aflorament de la roca natural de la zona com a part de l’estructura.

Els rastells del torrent de les Valls tenen la funció de recollir la sorra que arrossega l’aigua, sobretot en les torrentades. Aquesta sorra es desprèn fàcilment dels conglomerats de gres vermell de les Guilleries. És una sorra de molta qualitat, de gra petit i net, molt adequada per a la construcció entre d’altres usos.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.08.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2001). “Els rastells de Folgueroles”. Festa Major de Folgueroles 2001. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2007). “Els rastells de Folgueroles”. La Falguera nº 27, p. 12.