Rambla de Nostra Senyora
Vilafranca del Penedès

Eclecticisme
    Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
    Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
    Jordi Montlló Bolart

La Rambla de Nostra Senyora és l'espai urbà on conflueixen l'avinguda de Tarragona, per ponent, i l'avinguda de Barcelona i el carrer de Santa Clara, per llevant. Està dividida en cinc parts: les dues laterals i la central que coincideix amb el traçat de la carretera N-340 i les dues que les separen, per a ús dels vianants, amb dues fieleres de platans cadascuna. Tradicionalment, els edificis que es troben a banda i banda eren de planta baixa i dos pisos. Hi ha nombroses representacions de l'arquitectura del segle XIX i XX, predominat l'eclecticisme i el modernisme. Destaquen la casa Hill Ferret (82), la casa Elies Valero (83), la casa Girona (84), la casa Cañas i Mañé (85), la casa Artur Inglada (96), la casa Torres i Casals (97), la casa Parés (244), la casa Aixelà (355), el teatre La Principal (16) o la Caixa Penedès (41).

L'any 1802 es va inaugurar la carretera de Barcelona a Tarragona i a partir de l'any 1850 es va començar a edificar. En aquell moment es coneixia amb el nom de Raval de Nostra Senyora del Portal, per la proximitat amb la portalada fortificada amb l'encreuament del carrer de La Perellada, on hi havia la capella de Nostra Senyora del Portal.

UDINA CASTELL, Lluís M. (1997). Vilafranca i La Rambla a la dècada dels anys 50. Dades històriques i curioses d'ahir. Penedès edicions, s.l. Vilafranca del Penedès.