Teatre de la Societat La Principal Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Rambla de Nostra Senyora, 35-37

  Coordenades:

  41.34479
  1.70064
  391292
  4577848
  08305-16
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  XX
  1921
  Andreu Audet i Puig
  Bo
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Fàcil
  Científic
  Privada
  Societat La Principal
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici entre mitgeres destinat a teatre i dependències d'ús social; compost per un cos situat a la façana i un cos destinat a teatre. El cos de la façana és de planta baixa, dos pisos i sotacoberta. La coberta és a dues vessants i terrats posteriors. Hi ha un vestíbul a la planta baixa des de la façana fins el teatre. Façana composada simètricament sobre tres eixos verticals, amb el cos superior reculat de l'alineació de la façana.
  Platea envoltada d'una planta baixa més dues plantes de llotges, amb un escenari de grans dimensions que ha estat reformat per satisfer les necessitats actuals. A més les butaques són mòbils, permetent la realització d'altres activitats com ara el ball o sopars.

  L'any 1904 es funda la societat La Principal. Abans de tenir teatre llogaven el teatre anomenat Principal, propietat del senyor Bolet, i per aquest motiu porten aquest nom. Les obres del nou teatre comencen l'any 1920

  MAS i PARERA, Pere (1932). Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.
  SABATÉ i MILL, Antoni (1982). "Pere Mas i Parera i la Vilafranca del seu temps, l'aprenentatge", dins Quaderns d'aportació cultural. Ajuntament de Vilafranca, Comissió de Cultura.
  SOLÉ i BORDES, Joan (2004). Societat d'Esbarjo, Cultura i Esport, La Principal. Llibre del centenari 1904-2004. Edita Societat d'Esbarjo, Cultura i Esport La Principal. Vilafranca del Penedès.