Rabinat
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra. BV-3008, al km. 17,8 pista direcció Oest uns 500 m i camí direcció W i després N 1.800 m

En ruïna. En estat avançat de degradació.
    Catàleg de masies (núm. 128)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de petites dimensions, actualment en ruïna, que està emplaçada en un coster de la vall del Torrent Bo, ja al límit sud del terme municipal de Sant Mateu de Bages. L'edificació tenia una planta més o menys quadrada. Se'n conserven parcialment i amb trams esfondrats alguns murs, sobretot de la part de migdia, que devia correspondre a la façana principal, més parts dels murs de les cantonades i laterals. No hi ha rastres visibles del portal ni de finestres. Adossada al mur de ponent es conserva una tina cilíndrica. A llevant la casa tenia un cos adossat, del qual pràcticament no en queden traces amb l'excepció d'unes escales que devien conduir a la planta superior. Els murs conservats són fets de maçoneria.

Informació oral facilitada per Pere Fons (del mas Biosca)

Aquesta casa ja consta en un llistat de masies de Castelltallat de l'any 1819. Per les poques restes conservades no sembla que hagi de gaire més antiga d'aquesta data. L'any 1872 pertanyia al mas Biosca i hi residien uns masovers.