Puigfred
Mediona

Al nord est del nucli urbà, a l’oest del barri de Can Xombo.
    Al turó del Puigfred, al nord del camí de mas Soler, a tocar de Can Mallofré.

Fitxa ARQ072 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Gran masia de planta quadrangular composada per diversos cossos que delimiten un pati central o lliça al sud est.

La construcció consta de planta baixa pis i golfes i està feta amb murs de maçoneria lligats amb morter de calç amb les cantoneres delimitades amb pedres carejades. Té una coberta a doble vessant de teula àrab amb un ràfec decorat amb una imbricació complexa de rajol i teula ceràmica.

A la façana nord hi trobem diferents obertures d’obra, totes de petites dimensions i una seqüència de tres espitlleres a l’alçada de la planta baixa. Vers a l’est, on el cos fa una reculada hi ha un antic portal actualment tapiat, i al nord el portal d’accés al recinte, adovellat i definint un arc de mig punt amb la dovella decorada. En ella s’hi pot veure esculpida una creu i la data 1790, el conjunt està cobert per un voladís d’obra rematat amb teula àrab.

A banda, a l’entrada de la porta de la masia  hi ha la data de la seva construcció, 1722.

La façana oest d’aquest cos principal hi destaquen dues obertures i tres contraforts. Entre ells són visibles les restes de diferents cairons vidrats que deixen entreveure l’existència de tines en el passat. Una d’aquestes tines, la central, sembla adossada sobre un  possible portal amb arc apuntat actualment tapiat.

Una mica més a l’est del portal d’accés hi trobem un altre cos, que  tanca el recinte per tramuntana, i té a la façana nord  diverses obertures entre les que destaquen tres espitlleres més.

A banda d’aquests elements hi ha altres edificacions a l’entorn immediat.

Es troba adossada per la façana lateral a Can Mallofré.

Puigfred manté també un antic molí de farina actualment en desús, que ja es troba al terme municipal de La Llacuna. A la porta encara hi marca una data de la construcció o restauració: 1763.

Els propietaris provenen de Puigfred, una important explotació amb una gran masia, a l’Oest del Municipi, amb terres limitant amb La Llacuna.

Afavorits pels bons preus del vi i també impulsats per les carlinades que van portar la inseguretat al camp a finals del segle XIX, el 1876 es construeixen la casa a Sant Joan de Mediona, al carrer Dr. Trueta, fent cantonada al carrer dels Pins. És un barri de nova construcció, amb carrers més amples.

De la masia prové la nissaga dels Torrents, ja documentada al segle XIII. Al fogatge de 1497 apareix Joan Torrents de Puigfred. En el cens de 1716, apareix Francisco Torrents que produïa cereals, vinya, horta i cànem, a més de bosc. El segle XIX el llinatge passa a Pons.

Puigfred tenia també una fassina, instal·lació per destil·lar alcohol, avui enrunada, que aprofitava l’aigua de la font, que es coneix com la font de la Fassina.