Cal Mallofrè
Mediona

Al turó del Puig Fred, al nord del camí de mas Soler, al tros del mateix nom.

Fitxa ARQ058 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Residencial - productiu
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de planta quadrangular formada de planta baixa, pis i golfes amb coberta de teula àrab a doble vessant i carener perpendicular a la façana. Té el ràfec decorat amb una imbricació de rajol i teula ceràmica.

És una edificació feta amb murs de maçoneria tot arrebossat amb morter de calç. La façana principal està orientada a sud, té un portal d’accés adovellat  amb arc de mig punt que està descentrat. També disposa d’un rellotge de sol ovalat. La resta d’obertures són d’obra, i en aquesta façana destaquen dos balcons amb balustrada de ferro forjat.

A la paret de llevant hi ha diverses obertures rectangulars d’obra distribuïdes per la façana sense cap simetria. Les golfes, havien estat obertes amb quatre ulls de bou, que actualment es troben tapiats.

A l’edifici principal, tant pel sud com per l’est hi ha adossats dos cossos, que delimiten un pati o lliça, a l’extrem oest però que està separat uns metres de la façana principal tot delimitant un corredor que comunica amb el pati.

Es troba adossada per la façana posterior a Puigfred.

La seva construcció segurament té a veure amb el creixement de la població al municipi durant els segles XVIII-XIX fruit de l’augment de la producció vitivinícola, vinculada a l’exportació d’alcohol a Americà i Holanda.