Puigdesala
Santa Maria de Merlès

  Berguedà
  Sector oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 800 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'600.

  Coordenades:

  41.99894
  1.96907
  414619
  4650173
  Número de fitxa
  08255-97
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 009A00003
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Puigdesala està situat en un punt elevat de la vall de Merlès, al nord de la masia d'Esmerats.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per dos volums adossats de diferent alçada de teulada, i de planta baixa i primer pis. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
  La façana principal, orientada al sud-oest està dominada per un portal d'arc de mig punt adovellat, a la clau del qual hi ha esculpit un sol amb l'anagrama IHS i la representació dels claus del calvari a l'interior, i amb la inscripció "INRI" i "1787" just a sota. També a la planta baixa hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra motllurada i ampit motllurat i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra. A la part dreta hi ha una porta de garatge reformada a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis.
  La façana sud-est només té obertures a nivell de primer pis, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i nu balcó reformat, també emmarcat amb pedra bisellada.
  La façana nord-est té un cos adossat a la meitat esquerra que forma una terrassa a nivell de primer pis. A la planta baixa hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i al primer pis una porta reformada emmarcada amb pedra bisellada que dóna accés a la terrassa i tres finestres, també reformades, emmarcades amb pedra bisellada.
  La façana nord-oest presenta una porta reformada emmarcada amb pedra bisellada a la que s'accedeix a través d'unes escales, i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada al primer pis.