Antigues escoles
Santa Maria de Merlès

Plaça Santa Maria, s/n. Santa Maria de Merlès.

Ajuntament de Santa Maria de Merlès. Plaça Santa Maria s/n. 08517. Santa Maria de Merlès.
    Jordi Compte i Marta Homs

Les antigues escoles es troben situades al costat de llevant de l'actual rectoria de l'església de Santa Maria de Merlès. És un edifici de planta rectangular format per planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes principal i posterior. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions i emmarcaments de les obertures amb brancals de maó i coronament de maó a plec de llibre.
    La façana principal, orientada al sud, presenta dues portes d'accés i sis finestres, una d'elles reformada d'una antiga porta, a la planta baixa. Al primer pis s'obre una gran finestra balconera al centra i dues finestres que la flanquegen.
    La façana est presenta tres obertures: una finestra a la planta baixa, una finestra al primer pis i un òcul sota el carener.
    La façana nord presenta un gran portal d'arc rebaixat a la planta baixa i dues finestres al primer pis.

Les antigues escoles també foren seu de l'ajuntament vell. Actualment estan habilitades com a un local social i per tant com a equipament municipal.