Ca l'Ermità Santa Maria de Merlès

Berguedà
Plaça Santa Maria, s/n. Santa Maria de Merlès.

Coordenades:

42.00124
1.97794
415357
4650419
08255-95
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Bisbat de Solsona. Pl. Palau, 1. 25280. Solsona.
Jordi Compte i Marta Homs

Ca l'Ermità està adossat a la façana oest de l'església parroquial de Santa Maria de Merlès. Es tracta d'una petita casa de planta rectangular formada per planta baixa i dos pisos, amb teulada d'una vessant ja que allarga la de l'església. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra i cantonades diferenciades.
La façana principal, orientada al sud, presenta un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada amb la inscripció gravada a la llinda on hi posa: JOAN OBRADORS RECTOR / 17 + 24. Al primer pis s'hi obre un finestra emmarcada amb pedra bisellada i a les golfes hi ha una finestra balconera emmarcada amb maó i una finestra a l'esquerra que combina en el seu emmarcament pedra i maó.
A la façana oest, arrebossada, s'hi obre una gran finestra a nivell de primer pis emmarcada amb brancals i llinda de pedra bisellada i ampit motllurat, així com tres finestres de menors dimensions, reformades. També en sobresurt un desaigua de pedra.
A la part del darrere de ca l'Ermità s'erigeix el campanar barroc de l'església parroquial de Santa Maria de Merlès.

Ca l'Ermità era la rectoria moderna, bastida al segle XVIII, de l'església parroquial de Santa Maria de Merlès reedificada també al segle XVIII.