El Pujol
Santa Maria de Merlès

Sector oest del terme municipal
    A 800 metre de la carretera BV-4406, punt quilomètric 9'100.

Els interiors es troben malmesos i els vidres trencats.

El Pujol es troba situat en un punt elevat al nord-est de la masia de la Tor vella.
    Es tracta d'una casa de planta rectangular formada per planta baixa i un pis amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra i presenta cantonades diferenciades i emmarcaments de les obertures amb maó. Dues línies de maó, una a 1 metre del terra i una altra al primer pis, ressegueixen el perímetre de la casa.
    La façana principal, orientada al nord-est, presenta a la planta baixa una porta d'accés al centre, flanquejada per dues finestres. Al primer pis i seguint la mateixa disposició d'obertures s'obren una finestra balconera central flanquejada per dues finestres apaïsades. Sota el carener hi ha una obertura de forma triangular emmarcada també amb maó.
    La façana nord-oest presenta dues finestres geminades a nivell de planta baixa i a la façana sud-oest s'hi obren dos portals i dues finestres a nivell de planta baixa. Al primer pis s'obre una obertura amb forma de rombe.
    A la façana sud-est hi ha dues finestres geminades a la planta baixa i una estructura d'obra adossada a la part dreta.
    Al voltant de la casa, a uns metres davant de la façana nord-oest i davant la façana nord-est, hi havia hagut diverses estructures suposadament d'ús agropecuàri. Actualment les de la façana nord-oest no se'n conserva res i les de davant la façana nord-est es troben en estat de ruïna. Si que es conserva una bassa de forma triangular delimitada amb murs de maçoneria de pedra de 1'60 metres d'alçada.