Projector de cinema
Carme

Avinguda Catalunya 8-11, Carrer Sant Martí, 3
    A l'interior del centre recreatiu, en una saleta del primer pis especialment habilitada.

Ajuntament de Carme. Avda. de Catalunya, 2, 08787 Carme.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Aquest projector cinematogràfic és un dispositiu opto-mecànic emprat per mostrar pel·lícules al projectar-les en una pantalla.. És constituït per la font de llum i l'objectiu, per dues bobines (la que conté la pel·lícula i la que la rep), per un mecanisme d'avançament de la pel·lícula, per un sistema de ventilació, per un obturador i, eventualment, per un lector de sons. La màquina projecta, a intervals regulars de poques centèsimes de segon, un feix de llum sobre els fotogrames d'una pel·lícula, aquest feix de llum ve augmentat i invertit per una lent que enfoca la imatge resultant sobre una pantalla. El model conservat a Carme és un OSSA 60A que originàriament funcionava amb carbons manuals, tot i que més tard van ser substituïts per làmpades elèctriques.

Un tal Marcet de Carme va explotar el cinema de Centre Recreatiu fins els anys 80' del segle XX. La marca espanyola OSSA (Orfeo Sincronic S.A.), fundada per la família Giró (1924-1984) es dedicà als seus inicis al sector cinematogràfic i posteriorment a la fabricació de motocicletes i d'altres productes. A la dècada de 1920, en una industria cinematogràfica on no existien projectors de 35 mm de marques espanyoles, Ossa fou la primera en fabricar-ne. L'any 1935 ja ocupaven el 60% de la quota de mercat, arribant al 90% l'any 1960. Els últims models són de l'any 1965, moment de crisi per les grans sales de cinema arran de l'arribada de la televisió a l'àmbit domèstic.