Centre Recreatiu
Carme

Al nucli urbà de Carme.

Eclecticisme
    Ajuntament de Carme. Avda. de Catalunya, 2, 08787 Carme.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Es tracta d'un edifici integrat dins l'entramat urbà de Carme. De planta rectangular i coberta plana, està conformat per tres cossos: un de central, més estret i vertical, amb una gran balconada balustrada al primer pis i una porta principal d'arc rebaixat; i dos cossos laterals, un xic més baixos que el central, amb tres finestres al primer pis. Totes les obertures, així com el ràfec i les separacions verticals entres els cossos, són fets de maó. El conjunt està pintat de blanc i presenta una marcada simetria. Davant de l'edifici hi ha un petit pati arbrat, amb una tanca de separació amb el carrer formada per un sòcol de maçoneria rematat amb balustrades. El coronament actual, fet de totxo, és posterior a l'obra original i no revesteix cap valor arquitectònic.

El Centre Recreatiu fou edificat a principis del segle XX, en un moment en que existia una forta rivalitat entre aquest centre (els membres del qual ostentaven ideologia de dretes) i el Casal (d'ideologia d'esquerres). Les dues entitats, per exemple, organitzaven actes paral·lels durant la Festa Major. Aquest estat de coses es perllongà fins l'esclat de la Guerra Civil. Actualment, de l'edifici del Centre Recreatiu només s'utilitza la sala principal per a representacions de teatre, actes lúdics diversos i assaigs de les entitats recreatives i culturals del poble, però antigament el lloc havia disposat de café/casino (actualment l'espai l'ocupa una escola bressol) i a la sala gran s'hi havia projectat cinema amb una màquina que encara es conserva al primer pis de l'edifici. Durant molts anys també fou seu de la cooperativa d'agricultors, clausurada als any 70' del segle XX. Actualment, atès que l'entitat que gestiona el Centre és privada, lloga locals de l'edifici a particulars (farmàcia, bar, etc), i fins i tot té una part llogada a l'Ajuntament.