Processó del Silenci
Martorelles

Pels carrers de Martorelles

Ajuntament de Martorelles. Plaça de l'Ajuntament, 1
    Marta Lloret Blackburn

La processó del Silenci es fa el dia de dijous Sant al vespre. El punt de sortida és l'església de Sant Joaquim, amb la Creu de guia davant, seguida dels Armats, l'Abanderat d'Honor, la Creu dels Improperis, el pas de Jesús amb la Creu, la Confraria de la Santa Espina, els feligresos, els portants de la Mare de Déu dels Dolors i per últim els portants del Sant Crist. El recorregut pels carrers del poble passa per la plaça de l'Església, el carrer Catalunya, el carrer Costa, l'avinguda Piera, carrer Indústria, el carrer del Rosari, el carrer Agricultura (conegut com "el passatge de les torxes"), de nou l'avinguda Piera i la resta de carrers fins a tornar a l'església. Tot l'itinerari es fa en silenci, que només queda trencat pel repic dels tambors dels armats.

La fotografia s'ha tret del Bloc d'Antondensi.

Les processons són un acte molt arrelat a la població, ja que els seu origen és força anterior a la segregació del municipi del 1927. Abans es feien entorn l'església de Santa Maria de Martorelles, i algunes d'elles baixaven fins a la part alta de l'actual Martorelles. Fins a la construcció de l'església de Sant Joaquim, vers el 1961, les processons es van celebrar de manera conjunta. Durant els primers anys es va fer de forma intermitent, però des de la creació dels Armats de Martorelles s'ha celebrat cada any i s'ha passat a conèixer com a processó del Silenci.

MILÀ, F. i J. (2006). Martorelles: la fe d'un poble. Santa Coloma de Farners: Editorial La Trona.