Presa del torrent de Masarnau
Òdena

Camí de l'Espelt, PK 2,350
    A la banda dreta del torrent de Masarnau uns 200 metres enllà del trencall de la vil·la romana

Prospecció sense resultats
    Lluís Pedraza i Jordana

Restes d'estructures constructives vinculades a una petita edificació de tipus hidràulic (presa o resclosa o bassa d'aigua) o a terrasses de conreu. Es tracta de dos murs disposats de forma perpendicular i construïts amb pedres de mides diverses lligades amb morter de calç. El mur disposat d'est a oest presenta una alçada conservada d'1,8 m, una longitud de 3,7 m i una amplada de 80 cm, mentre que el que està orientat de nord a sud presenta una longitud de 7,6 m, una amplada superior als 60 cm i una alçada indeterminada.

Segons fonts orals de la comarca, s'atribuïa a aquesta estructura un origen romà i una funcionalitat hidràulica, una mena de resclosa relacionada amb el subministrament d'aigua a la vil·la romana de l'Espelt, situada a uns dos-cents metres cap al sud-est. Durant els treballs preventius efectuats en el marc de l'obertura de noves rases per al proveïment d'aigües en el tram de Calaf a Igualada, entre el juliol del 2009 i el novembre del 2010, es van dur a terme treballs de neteja, delimitació i documentació fotogràfica i topogràfica de les restes constructives. El control arqueològic del sanejament del sector va ser dirigit per Marc Bosc i Dídac Pàmies, de l'empresa Antequem (Arqueologia i Patrimoni Cultural). Els vestigis localitzats no permeten afirmar, segons els tècnics esmentats, que es tracti d'una resclosa d'època romana. El tipus de parament, la disposició topogràfica dels murs i les diferències negatives de cota entre l'estructura (376 m sobre el nivell del mar) i la vil·la de l'Espelt (392 m) fan pensar més aviat en un petit edifici de funcionalitat agrícola o en els marges d'una terrassa de contenció de terres de conreu d'època medieval o moderna. Es va constatar, a més a més, l'absència de material constructiu o de ceràmica d'època romana.

BOSCH DE DORIA, Marc; PÀMIES GUAL, Dídac (2011). Memòria científica de la intervenció arqueològica a les obres de construcció del projecte d'abastament d'aigua des de l'embassament de la Llosa del Cavall a Igualada. Tram Calaf-Igualada, i als jaciments del Torrent del mas Arnau (Òdena) i de l'eremitori de Cal Garsa (Veciana). Juliol de 2009-Novembre de 2010.