Presa de les Fonts
Rellinars

Vallès Occidental
    L’accés pot fer-se per la pista que sortint de la Fàbrica puja cap a les Fonts de Rellinars. Passades les Fonts, a uns 300 m de distància, ja divisem a la nostra dreta la presa de les Fonts, sota una línia elèctrica d’alta tensió.
    Sector les Fonts de Rellinars
    360

41.63315
    1.92007
    410050
    4609610
    08179 - 476
    1996
    No se’n fa manteniment.
    08178A005090010000OF
    Marc Malgosa Montserrat, Centre Excursionista de Rellinars

La presa de les Fonts està situada a 300 m al sud de les Fonts de Rellinars, a la llera de la pròpia Riera de Rellinars. Es tracta d’una presa de maçoneria, és a dir, una construcció o estructura feta amb pedra, arena i ciment situada perpendicular al curs de l’aigua de la riera amb l’objectiu de controlar la velocitat d’escorreguda de l’aigua i reduir l’erosió que provoca. Té forma de mur de contenció atalussat, i sembla construït amb formigó armat.

Mesura 40 m d’amplada a la part superior del mur, al mig del qual hi ha un nivell inferior de sobreeixidor un metre més avall per concentrar l’aigua a la part central de la riera. Aquest mur fa 65 cm d’amplada als extrems, essent també el mur del sobreeixidor més gruixut, arribant als 115 cm. Això és degut a que el mur de la presa no és uniforme de dalt a baix. Mentre el cantó sud és completament vertical, el cantó nord fa un angle inclinat per reforçar-lo i suportar la pressió de l’aigua. Per això, com més alt és el mur, més prim, en canvi a la part inferior on hi ha la màxima pressió és més gruixut. L’altura màxima del mur fins el nivell de la riera és de 10 m.

A la part inferior del talús hi ha el desguàs principal, de forma circular, i mesura 60 cm de diàmetre. A 2 m d’alçada, al cantó esquerra de la llera hi ha un altre desguàs també circular, una mica més petit, mesurant 40 cm de diàmetre. En períodes intensos de pluja la presa s’omple i desguassa per aquestes dues sortides. La petita és més espectacular perquè l’aigua s’expulsa amb molta pressió.

Aquesta presa recull l'aigua de la riera de Rellinars i del seus afluents principals, el torrent de la Saiola, de la Barbotera, de la font d’en Roca i del Conill, a més de les aigües d'escorrentia.

Segons documentació obtinguda de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es tracta d’una concessió feta pel Ministerio de Obras Públicas, Comisaría de Aguas del Pirineo Oriental, l’any 1985 a l’Ajuntament de Rellinars, que es va inscriure com un aprofitament de les aigües per proveïment de la població.

Aquest aprofitament de l’aigua de la riera consisteix en la conducció de l’aigua per gravetat fins a un dipòsit regulador i per a la seva posterior distribució a la població de Rellinars. D’aquest aprofitament ja se’n va aixecar acta de Notorietat l’any 1974 davant el Notari de Terrassa Sr. Rafel Fabra i Carpi, tot i que no va ser fins el mes de maig de 1996 quan es va iniciar la construcció de la presa.

• Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
    • MALGOSA MONTSERRAT, Marc; SAMPER GISBERT, Marc i SOLER GIRONÉS, Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica. Ajuntament de Rellinars.
    • Mapa Topogràfic municipi de Rellinars (2021). Escala 1:7500, inclòs dins la Guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans”.
    • PERARNAU, Claudi (1996). Gravació sobre la Presa de les Fonts de Rellinars [document audiovisual inèdit].