Premsa propera a Sant Serni de Terrers
Capolat

Cementiri de Sant Serni de Terrers.

Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Bloc de pedra arrodonit que presenta dues cares més o menys paral·leles. A la cara superior hi ha un encaix de planta circular amb apèndixs laterals diametralment oposats.

Aquesta peça és un element d’una premsa, de vi o d’oli, la seva denominació és la de lliura o quintà. Hi anava encaixat un dau de fusta que actuava com a coixinet i suport del cargol, permetent-ne el seu gir i impedint-ne la seva sortida. La lliura o quintà estava situada al terra, a l’extrem mòbil de la biga de premsa, en la que s’hi encaixava el cargol. Aquest tipus de forat que presenta a la cara superior és conegut popularment a la zona com a "peu de Déu".

La premsa es va trobar durant la restauració de l'església de Sant Serni de Terrers (2017-2018) als voltants de la propietat. A l'estar parcialment trencada van decidir col·locar-la vertical al cementiri de l'església per poder preservar-la.