Premsa de vi de gàbia del Restaurant Miralles
Santa Maria de Miralles

  Anoia
  L'Empalme. Cruïlla entre la carretera de La Llacuna BP-2121 i la carretera a Valls C-37
  Emplaçament
  Cruïlla entre les carreteres BP-2121 i C-37
  522

  Coordenades:

  41.49066
  1.51388
  375945
  4594293
  Número de fitxa
  08257-97
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  A l'aire lliure
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Restaurant Miralles. Petromiralles. Cruïlla entre les carreteres BP-2121 i C-37
  Autor de la fitxa
  F. Xavier Menéndez

  Petita premsa de vi, de gàbia, moderna. La gàbia o canastra és de forma troncocónica o cilíndrica, feta amb llistons travessers de fusta reforçats per tres anells paral·lels horitzontals de ferro. Conserva la maquinària de premsa a l'interior, tota de ferro, sobresortint el cargol i la femella, amb el mecanisme de pressió o palanca de vaivé. El basament és una recreació de la cassola o pica de pedra, que presenta el corresponen bec per on fluia el most, que s'escolava per entre les obertures de la gabia.

  El bé es de titularitat privada però està exposat a la via pública. El lloc es diu també Quatre Carreteres, l'Hostal de Miralles o L'Empalma. L'element es troba darrera la façana posterior del restaurant Miralles, al costa de la benzinera de Petromiralles, en un indret on aparquen els cotxes. L'entorn del restaurant també està decorat amb bòtes reaprofitades com a testos de plantes.

  La premsa correspon a la casa de pagès que existia en aquest lloc abans de la construcció de la benzinera i el restaurant, anomenada La Palma. De fet l'actual restaurant segueix el perímetre de l'antiga casa, que va ser totalment transformada. La part on avui hi ha el bar corresponia al graner i al carro. La casa va ser construida cap el 1935 quan els propietaris, rabassaires i procedents del Mas Formich, van poder construir amb els seus estalvis una nova casa a la cruilla de les dues carreteres.