El Corralet o Cal Guerxo
Santa Maria de Miralles

Serra de Pinyol. Camí del Bon Portell al Sud Oest del terme
    Camí del Bon Portell, a uns 550m. del Mas Torrossolla en dir. SO

Està enrunat
    F. Xavier Menéndez

Antic mas en ruïnes. S'adivina una estructura rectangular amb una orientació NE-SO. Tot i que al costat hi passa el camí, la façana principal podria trobar-se al cantó oposat (al SE). A l'extrem més occidental de la planta, a tocar el camí, s'observen les restes d'un cup circular amb cairons, i al costat, una estructura que sobresurt del mur principal de forma poligonal vers el camí. La resta de la planta s'observa amb dificultats a causa de la vegetació.

També denominat el Corralet de Cal Domingo

Segons fonts orals, la casa va ser fundada al segle XIX per una família procedent de Ca L'Atzet. Correspon al Corralet d'en Domingo del Nomenclator de 1860. Apareix al Mapa IGE de1914 com a Casa (sense nom). La casa va quedar molt afectada pel gran incendi d'agost de 1975 que va cremar tot el sector de Sant Magí

HÈLIX ARQUITECTES ASSOCIATS, SLP. Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en sòl no urbanitzable. Document per a l'aprovació inicial. Servei d'Urbanisme de la Diputació de Barcelona. Ajuntament de Santa Maria de Miralles. Març 2016.