Premsa de Cortics
Capolat

Berguedà
    Des del vessant de llevant de la collada de Cortics cal agafar la pista forestal en mal estat que puja cap al nord-oest, entra a la vall del torrent que baixa de ca la Bruta, passats uns 125 metres el creua i puja per l’altre vessant. Quan la pista fa una llaçada molt pronunciada, cal deixar-la en el mateix revolt i seguir de pla, cap a l’est, seguint una feixa de conreu en el centre de la qual es troba la pedra de premsa.
    Emplaçament
    A mitja alçada de la serra de la Tossa, en el marge esquerre del torrent que baixa de ca la Bruta, en el vessant meridional d’un petit turó secundari.
    1117

42.08941
    1.77069
    398333
    4660435
    08045 - 35
    XIV?
    Només es conserva un fragment de la lliura de la premsa.
    08044A004000100000SI
    Pol Navarro Costa - Societat d’Arqueologia del Berguedà

Bloc de pedra de volum ortoèdric amb els angles arrodonits que presenta dues cares més o menys paral·leles. A la cara superior hi ha un encaix de planta circular amb apèndixs laterals diametralment oposats, la seva secció és trapezial.

Per les seves dimensions creiem que es tracta d’un fragment de la lliura o quintà (element que formava part d’una premsa, de vi o d’oli). En el forat central hi anava encaixat un dau de fusta que actuava com a coixinet i suport del cargol, permetent-ne el seu gir i impedint-ne la seva sortida. La lliura o quintà estava situada al terra, a l’extrem mòbil de la biga de premsa, en la que s’hi encaixava el caragol.

Aquest tipus de forat és conegut popularment a la zona com a "peu de Déu".