Pous de neu de les Emprius
Montseny

  Vallès Oriental

  Coordenades:

  41.784
  2.43179
  452783
  4625950
  Número de fitxa
  08137 - 59
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 41655
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08136A004000100000RI
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  Conjunt de pous de neu situat a la zona de les Emprius. Són construccions cilíndriques soterrades i considerable profunditat, sense coberta. Són fetes amb murs de pedra seca. 

  La producció i comercialització de glaç a Catalunya va popularitzar-se a partir del segle XVI. Els pagesos veien així una oportunitat de complementar l'economia familiar a l'hivern, quan les feines del camp requerien menys dedicació.  Al Montseny els trobem en obagues a la part alta de la muntanya, no n'hi ha cap per sota dels 1000 metres d'altitud. A les Emprius, al segle XIX hi havia una companyia que els explotava, formada per pagesos dels veïnats de Montseny d'Amunt, Vila-seca i França (Fogars de Montclús). Els de Can Cervera,  Can Juvany, l'Auladell i Vilajoana n'eren propietaris; d'entre els quals el de Can Cervera n'era l'administrador principal. La major part dels pous quedaren abandonats entre els segles XIX i XX, quan els avenços tecnològics ja permetien obtenir glaç per altres mitjans. Els darrers pous que van ser explotats al Montseny van ser els de l'Avencó, l'any 1931.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  LÓPEZ, J. (1992). “Els pous de neu i de glaç del Montseny: Inventari per a una preservació”. Monografies del Montseny, núm 7. Viladrau: Amics del Montseny.