Pous de neu de les Emprius
Montseny

XVI-XX
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Conjunt de pous de neu situat a la zona de les Emprius. Són construccions cilíndriques soterrades i considerable profunditat, sense coberta. Són fetes amb murs de pedra seca.

La producció i comercialització de glaç a Catalunya va popularitzar-se a partir del segle XVI. Els pagesos veien així una oportunitat de complementar l'economia familiar a l'hivern, quan les feines del camp requerien menys dedicació.  Al Montseny els trobem en obagues a la part alta de la muntanya, no n'hi ha cap per sota dels 1000 metres d'altitud. A les Emprius, al segle XIX hi havia una companyia que els explotava, formada per pagesos dels veïnats de Montseny d'Amunt, Vila-seca i França (Fogars de Montclús). Els de Can Cervera,  Can Juvany, l'Auladell i Vilajoana n'eren propietaris; d'entre els quals el de Can Cervera n'era l'administrador principal. La major part dels pous quedaren abandonats entre els segles XIX i XX, quan els avenços tecnològics ja permetien obtenir glaç per altres mitjans. Els darrers pous que van ser explotats al Montseny van ser els de l'Avencó, l'any 1931.

LÓPEZ, J. (1992). “Els pous de neu i de glaç del Montseny: Inventari per a una preservació”. Monografies del Montseny, núm 7. Viladrau: Amics del Montseny.