Molí de la Llavina
Montseny

Camí de la Llavina

XI-XX
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El molí de la Llavina està situat a tocar de la Tordera, a llevant de la masia. És un edifici  d'origen medieval que ha estat reconstruït i ampliat en diverses ocasions, la darrera al segle XX. Originalment, el molí tenia una mola i posteriorment se'n va afegir una altra. És de planta rectangular i està construït aprofitant el desnivell natural del terreny. S'hi accedeix per la façana de ponent per un portal amb llinda de fusta, directament a la sala de moles, des d'on es puja una escala fins al pis superior, on hi ha la part d'habitatge. A la façana de migdia hi ha poques obertures, així com les dues obertures d'arc rebaixat de pedra per on sortia l'aigua del carcabà i retornava al riu. A dins encara s'hi conserven els rodets. El tractament exterior és arrebossat en alguns trams i pedra vista amb restes d'arrebossat de morter de calç en d'altres. A la part posterior hi ha el rec, cobert en el darrer tram i el cup per on queia l'aigua fins al carcabà.

El molí de la Llavina es remunten a l'any 1084. La falta d'hereu va fer que a finals del segle XVIII perdessin el nom. Va ser un fill cabaler de la Llavina, Gabriel Llavina qui al segle XV va anar a viure al Molí de la Llavina del Montseny; i amb els anys va canviar el nom del que fins aleshores era el Molí del Cup de l'Ollic. Com era habitual, el molí es va restaurar en diverses ocasions, després que quedés malmès per una avinguda d'aigua. A dins del molí s'hi conserva una inscripció que diu "RESTAURADO POR RAFAEL CASTAÑE 1897".

CORTADELLAS, X.; PUJADÓ, J.; REVÉS, I. (2021). Arrelats: les famílies més antigues de Catalunya. La Bisbal d’Empordà: Edicions Sidillà.

Inventari del patrimoni etnològic del Montseny (IPEC). Generalitat de Catalunya. 1995-1999.