Estela de la Calma
Montseny

Neolític
    -XXV/ -XVI
    National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    BCIN. 3922-MH. Ley 16/1985, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español / Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català
    CCAA 2141
    Científic/Cultural
    08136A010000090000RW
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Estela funerària situada al nucli de Montseny, dins d'una instal·lació de vidre que permet que sigui contemplada. És un monòlit de grans dimensions, en una cara del qual hi ha gravades diverses inscripcions en forma de cercles concèntrics i semicercles. Es creu que formava part d'un menhir o una estela vertical, que era una fita territorial amb un simbolisme religiós i astronòmic.

També és conegut com l'estela de la Sitja del Llop. Va ser declarada Bé moble d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

L'any 1976, a l'interior d'una barraca de pastor situada al Pla de la Calma, s'hi va localitzar una estela funerària. La pedra feia de paret de la barraca, és de pedra arenosa i presenta decoracions amb motius lineals i circulars en una sola cara. El seu entorn va ser excavat l'any 2008 però no es va trobar material arqueològic significatiu, llevat de ceràmica a torn i un fragment de sílex. La falta de context fa que hi hagi diverses teories pel que fa a la seva cronologia, tot i que es creu que pertany a la cultura megalítica. A causa del vandalisme de què va ser objecte l'any 2005, es va decidir col·locar una rèplica a la barraca i la peça original va quedar custodiada per garantir-ne la conservació. Des d'aleshores s'hi han fet diverses intervencions arqueològiques al lloc on va ser localitzada, entre els anys 2008, 2009, 2010 i 2011.

ALACAMBRA, P.J. (1990) "El megalitisme a La Calma (Montseny)". Revista Tagamanent. 23.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

MALUQUER DE MOTES, J. (1987). Prehistòria i Edat Antiga. Barcelona: Edicions 62, 1987.

VILARDELL, R.; CASTELLS, J. (1976) "Hallazgo de una estela decorada en el Pla de la Calma". Pyrenae. 12, p.181-182.