Pou de Mas Vendrell
Olivella

  Garraf
  Mas Vendrell
  Emplaçament
  A 150 metres al sud de mas Vendrell, al costat del camí que hi mena
  177

  Coordenades:

  41.28433
  1.83529
  402467
  4570975
  Número de fitxa
  08148 - 158
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Popular
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08147A02400014
  Autoria de la fitxa
  Xavier Esteve i Gràcia

  El pou de mas Vendrell s'emplaça a 150 metres al sud de mas Vendrell, al costat del camí que hi mena. Està revestit de pedra i al damunt hi té una superestructura de pedra seca que el protegeix. Les seves aigües han estat canalitzades al mas del que rep el nom.
  Els pous bàsicament consisteixen en un forat profund recobert de pedra en sec que capta les aigües subterrànies, que porta un mecanisme manual per treure l'aigua. Les seccions son circulars, que és la forma que més s'adapta al mecanisme d'extracció de l'aigua. Aquest mecanisme consta d'una roda o corriola que penja de la part alta de l'estructura, accionada de manera manual, que gira al voltant d'un eix que descansa sobre les parets laterals del pou. La roda fa de guia d'unes cordes de cànem que pengen fins al nivell de l'aigua i a les quals es subjecten els catúfols, que s'omplen quan arriben a l'aigua del fons del pou, per a després tornar a pujar a la superfície.

  CARBONELL, V. (2004). Noms de lloc d'Olivella. Corpus de toponímia penedesenca, vol. 3 Grup d'Estudis Toponímics. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.