Pou de glaç de les Illes
Olesa de Montserrat

Ctra. C-55: sortida al polígon de la Flora. Camí en direcció N-W, a la finca mas Illes

XVI-XVII
    Cobert per la vegetació, en semi-ruïna.
    Recinte tancat

Jordi Piñero Subirana

Pou de glaç de dimensions força importants. Està situat a la partida de les Illes, uns 100 metres a l'oest del mas, en un terreny en pendent cobert per la vegetació. En queda la meitat de la construcció, que ha estat destruïda per les riuades a causa de la seva proximitat amb el Llobregat. L'estructura és de planta circular, de 6,5 metres de diàmetre per 7 d'alçada, i conserva la meitat de la volta de la coberta.Abans d'habilitar-s'hi un camí, no fa gaire, estava totalment cobert per la vegetació i era pràcticament invisible.

No es sap amb certesa el moment de construcció d'aquest pou, però al segle XVIII no n'hi havia cap. Per tant, és anterior o bé posterior a aquest segle. El fet que durant el segle XIX no hi hagi cap notícia d'aquest pou fa pensar que podria ser dels segles XVI-XVII i que va ser destruït per una riuada.

HERNÁNDEZ CARDONA, M. Àngel (1997). Escarxols i paparotges.