Antigues fàbriques Montané i Sánchez (naus del sector sud)
Olesa de Montserrat

Carrer Calvari, núm. 21

Pla Especial de Protecció d'Olesa de M (14/06/94)
    Sí: IPIC 113
    Dache, S.A. Carrer Calvari, núm. 21
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt format per dues naus industrials de tipologia molt semblant, i corresponents a l'època inicial de les fàbriques Sánchez i Muntané, de finals del segle XIX i principis del XX. Es tracta d'edificacions de maó vist, molt representatives de l'arquitectura fabril de l'època, les quals han conservat íntegrament l'estructura i volumetria originàries. Consten de planta baixa i les façanes presenten un ritme regular de grans obertures en forma de finestrals emmarcats entre pilastres. La xemeneia, feta de totxo refrectari, és de secció poligonal i coronada amb una cornisa amb motllura inferior i superior.

L'empresa més antiga en aquest sector fou la fàbrica Sánchez, fundada el 1898 per Luís Sánchez Merlin. Més tard, el 1905 passà a ser dirigida per la seva vídua. A aquesta fàbrica pertanyia la xemeneia i altres construccions que no s'han conservat al sector sud-est. una altra fabrica que hi havia en aquest sector era la fàbrica Pons, que començà el 1904. La major part de les naus actuals corresponien a l'antiga fàbrica Muntané, que va començar a funcionar l'any 1921 com a indústria tèxtil, coneguda amb el nom de Muntanné i Cia. L'any 1923 canvià el nom i passà a dir-se "Juan Montanné Font", nom que va perdurar fins a 1933, quan passà a denominar-se "J. Montané Font, S.L.". El 1963 va tancar les portes i, posteriorment, s'hi va instal·lar la fàbrica de galetes Rochina, que va tancar l'any 1980. Més endavant les naus han tornat a estar ocupades en el sector del tèxtil. Cal dir que, en aquest conjunt hi havia altres naus industrials, les quals han estat enderrocades: al solar que queda enmig de la illa de cases i a l'altra banda del carrer Joan Coca.