Pou de gel de Sorba Montmajor

Berguedà
Sorba
Al peu de la carretera de Sorba a la Vall d'Ora, passat el pont després de l'església de Sorba.

Coordenades:

41.96698
1.66455
389343
4646973
08132-137
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
XVI-XIX
Regular
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 011A00004
Cortés Elía, Mª del Agua

Pou de gel que es troba al marge de la riera de l'Aigua d'Ora i al peu del turó de Sant Miquel de Sorba. Es tracta d'una estructura d'uns 10 m de diàmetre construida aprofitant un desnivell del terreny. Forma un pou amb les partes interior de pedra molt ben alineada formant un espai circular cobert amb una cúpula semiesfèrica de pedra. L'accès a l'interior es realitza a travès d'un forat obert a la part superior de l'estructura. S'accedia a l'interior amb una escala de fusta que actualment no existeix.

Degut a la construcció de la carretera de Sorba a la Vall d'Ora, es va malmetre la paret del forn de tramuntana, que ha quedat penjada sobre la carretera, tot i que no s'ha espatllat l'estructura interna.

Desconeixem la cronologia exacta d'aquest pou de gel, tot i que per paral·lelismes a zones properes podem aventurar que s'utilitzaria entre els sgeles XVI i principis del XX. Està construit en un lloc humit i obac, a prop d'un corrent d'aigua (riera de l'Aigua d'Ora). El gel que s'extreia d'aquest pou es comercialitzava principalment a Cardona.

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995). L'arqueologia al Bages. Centre d'Estudis del Bages.