Pou de can Tarau
Dosrius

  Maresme
  Camps de can Tarau - Veïnat de Gemir - Zona de Dosrius
  Emplaçament
  Al sud-oest de la masia de can Tarau, al mig dels camps que envolten la construcció
  132m

  Coordenades:

  41.59313
  2.4045
  450369
  4604775
  Número de fitxa
  08075-198
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  En part està cobert de vegetació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 0550801DG5005S
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Estructura aïllada de planta irregular situada al bell mig dels camps que hi ha davant de la masia de can Tarau. La banda de llevant és de planta semicircular, mentre que a ponent és rectangular. Presenta dos alts pilars als extrems de tramuntana i migdia que integren una plataforma rectangular amb un bloc rectangular central. L'estructura està bastida amb maons i compta amb un revestiment arrebossat exterior força degradat.

  El pou fou construït a finals del segle XIX per la Companyia d'Aigües de Barcelona, en relació a les obres per a la canalització de les aigües de Dosrius cap a Mataró i Barcelona. De fet, una de les presses subterrànies d'aquest sistema porta el nom de la masia i, alhora, passa pel bell mig de les propietats de la mateixa, des del límit oest de la casa fins a l'edifici de la mina de les aigües (Casilla Courtin). Per aquest motiu, a canvi de la construcció del pou, la Companyia d'Aigües de Barcelona els deixà l'aigua sense càrrec per sempre. En algunes ocasions, si plovia molt i el barratge de la pressa no s'obria, els camps s'inundaven perquè l'aigua aflorava a la superfície.

  ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RU.27/046.