Pou de can Tarau Dosrius

Maresme
Camps de can Tarau - Veïnat de Gemir - Zona de Dosrius
Al sud-oest de la masia de can Tarau, al mig dels camps que envolten la construcció
132m

Coordenades:

41.59313
2.4045
450369
4604775
08075-198
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
XIX
Regular
En part està cobert de vegetació.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 0550801DG5005S
Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta irregular situada al bell mig dels camps que hi ha davant de la masia de can Tarau. La banda de llevant és de planta semicircular, mentre que a ponent és rectangular. Presenta dos alts pilars als extrems de tramuntana i migdia que integren una plataforma rectangular amb un bloc rectangular central. L'estructura està bastida amb maons i compta amb un revestiment arrebossat exterior força degradat.

El pou fou construït a finals del segle XIX per la Companyia d'Aigües de Barcelona, en relació a les obres per a la canalització de les aigües de Dosrius cap a Mataró i Barcelona. De fet, una de les presses subterrànies d'aquest sistema porta el nom de la masia i, alhora, passa pel bell mig de les propietats de la mateixa, des del límit oest de la casa fins a l'edifici de la mina de les aigües (Casilla Courtin). Per aquest motiu, a canvi de la construcció del pou, la Companyia d'Aigües de Barcelona els deixà l'aigua sense càrrec per sempre. En algunes ocasions, si plovia molt i el barratge de la pressa no s'obria, els camps s'inundaven perquè l'aigua aflorava a la superfície.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RU.27/046.