Possible tina de la Font
Lluçà

Sector sud del terme municipal
    A 1075 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'300.

Jordi Compte i Marta Homs

La possible tina de glans de la Font està situada sobre una petita esplanada rocosa, uns metres a l'est de la pista forestal que comunica la Font, ubicada al nord, i Fumanya, a Sant Martí d'Albars. És de planta circular, picada a la roca, al límit est d'una petita esplanada rocosa que aflora a la superfície, al costat del creuament de diverses pistes forestals. Podria tractar-se d'una tina inacabada, en la que només hi ha uns 15 centímetres rebaixats, amb un diàmetre de 195 centímetres. Al costat de la tina i just al límit de l'esplanada rocosa hi ha quatre forats rectangulars picats a la roca amb una amplada de 35 centímetres.

Informacions revisades per Francesc Roma i Casanovas.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, S. (1975) La vida a pagès. Ripoll: Impremta Maideu.