Portalada de l'Església
Premià de Mar

Barroc
    Enguany ha estat restaurada.
    BCIL (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010)
    Arquebisbat de Barcelona (C. Del Bisbe, 5; Barcelona)
    Jordi Montlló Bolart

Portalada arquitravada realitzada en granet. Tot el conjunt és un relleu amb llinda i brancals treballats amb motius mariners (peixos, crancs i altra fauna marina). A la llinda i dins una orla, hi apareix una barca de mitjana amb pescadors. Damunt la llinda, hi ha una fornícula clàssica amb la imatge de Sant Cristòfol; està flanquejada per dues hídries ornamentals adossades al mur.

És l'únic element que resta de l'antiga capella del segle XVIII. Es desconeix la seva procedència o escultor. Durant la Guerra civil espanyola (1936-39) es va salvar de la destrucció perquè fou desmuntada i traslladada a Barcelona. Després de la guerra es quedà en el Museu Marítim i per recuperar-la i tornar-la a col·locar es van haver de fer més d'una gestió, ja que es volia tornar una còpia i quedar-se l'original en el Museu. Finalment, la còpia es va quedar en el museu on actualment es pot contemplar.

ANDRÉS i BLANCH, Rosa Maria (1987). Premià de Mar. Dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona. BATLLE, Enric i ROIG, Joan (2001). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, ambiental i històric. Ajuntament de Premià de Mar. MARGENAT, Joaquim (1983). Breu resum de la construcció de l'església parroquial de Premià de Mar; dins Butlletí de l'AECC, núm.. 13. Museu Municipal de Premià de Mar, pàgs. 1-2. MONTLLÓ BOLART, Jordi (1991). Els orígens de la parròquia de Sant Cristòfor de Premià de Mar; dins Joves de Sant Cristòfol, núm. 11, juliol de 1991. Parròquia de Sant Cristòfol de Premià de Mar; pàgs. 8 -13. MORAGAS i BOTEY, Salvador (1990). Història breu de Premià de Mar. Memòries. L'Aixernador, col·lecció El Montalt, núm. 5. Argentona. PARADERA, Mossèn Josep (1932). Notes històriques. Parròquia de Sant Cristòfol de Premià de Mar. Diari El Matí.