Baldaquí de l'Església
Premià de Mar

Plaça de l'Ajuntament, s/n

Barroc
    J. Busquets, Ll. Bonet Garí
    Bo
    Es va restaurar l'any 1992 a càrrec del Sr. Eduard Meléndez y Fernández. La restauració s'inaugurà el diumenge de Rams de 1992
    Arquebisbat de Barcelona (C. Del Bisbe, 5; Barcelona)
    Jordi Montlló Bolart

Baldaquí que presideix el presbiteri de l'església parroquial de sant Cristòfol, format per una cúpula sostinguda per quatre columnes d'estil barroc salomònic, que tenen una decoració en alt relleu amb fulles de pàmpol, raïm i ocells, policromada i amb una preparació d'or fi. La cúpula està formada per un entaulament corbat d'estil barroc amb inscripcions eucarístiques relacionades amb els motius decoratius (Ego sum vitis vos palmites). En els quatre angles, hi ha els quatre símbols dels evangelistes (l'àliga de Sant Joan, el lleó de Sant Marc, el bou de Sant Lluc i l'àngel de Sant Mateu). Està coronat per un globus daurat amb una creu al damunt. A l'interior, i centrat, hi ha el símbol de l'Esperit Sant (un colom) amb els seus set dons. Al fons hi ha un retaule amb la capella a sant Cristòfol centrada, amb la imatge realitzada per l'escultor J. Busquets. A la part superior, la imatge del Pare Etern

Després de la destrucció que va provocà la guerra civil espanyola (1936-39) i la crema de tots els elements religiosos de l'església, calia buscar nous elements per rehabilitar-ne el culte. L'any 1949 es van comprar les quatre columnes a un convent de Fitero (Navarra) per 27.500 ptes. Les tenien en el claustre desmuntades i una damunt de l'altra. No eren originàries d'aquell convent, sinó que venien d'algun lloc indeterminat de Castella. El transport, fet en camió, va costar 2.500 ptes. Amb les columnes, Ll. Bonet Garí va fer un projecte de baldaquí per donar-li coherència i unitat, que es realitzà, conjuntament amb la restauració de les columnes en els tallers salesians de Sarrià.

MONTLLÓ BOLART, Jordi (1992). Restaurat el baldaquí de la parròquia de Premià de Mar; dins Catalunya Cristiana, núm. 663. Barcelona, pàg. 12.