Portal dovellat de Cal Majores amb escut nobiliari
Vilanova del Camí

  Anoia
  Carrer Major, 8
  298

  Coordenades:

  41.57187
  1.63482
  386183
  4603143
  Número de fitxa
  08302 - 30
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Segle
  XVI-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí (P.A. 6137)
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  6233410CG8063S0001OD
  Autoria de la fitxa
  Miquel Gea Bullich

  Arc dovellat esculpit en pedra, de molt bona factura. Presenta a la clau de volta un relleu esculpit d'un element vegetal, un card amb tres flors, representant el domini dels Cardona sobre la vila. A la dreta de la clau de volta esculpida trobem dos gravats que recorden vagament una mena de rossetes gòtiques.
  Si bé no consta cap data a l'arc la seva factura sembla que podria ser original del segle XVI-XVII, atenent a les grans dovelles que són visibles, si bé hauria estat retallat ja d'antic atorgant-li la forma actual d'arc escarser que no és pròpia dels arcs de cronologies com la que apuntem com a probablement incial. La modificació (el retallat de l'arc original), si realment es produí, probablement sigui obra que ens acostaria al segle XVIII.
  Actualment del casalot que allotjava l'arc no en queda res. Es construí no fa gaires anys un nou bloc de pisos i es deixà l'arc objecte d'aquesta fitxa com a element ornamental.

  L'edifici correspon a la casa coneguda com Cal Majores.

  L'edifici al que originalment pertangué l'escut dovellat era conegut com "Casa Majores" i és té constància que fou saquejat per les tropes borbòniques l'any 1707.
  L'any 1991 l'arc encara formava part de l'edifici original que, atenent a la descripció que consta a la fitxa de patrimoni arquitectònic de la Generalitat, encara conservava algunes parets d'empeus. En l'actualitat l'arc és l'únic element que resta de l'edifici original, atès que a sobre s'hi bastí un bloc de pisos contemporani.

  SABATÉ, Flocel [et al.], (2003). "Història de Vilanova del Camí". Ajuntament de Vilanova del Camí. Pàg. 314.