Portal del carrer Gran núm. 40
Calldetenes

  Osona
  Nucli urbà de Calldetenes. Carrer Gran núm. 40 (08506 Calldetenes)
  Emplaçament
  Al final del carrer gran, a tocar amb el terme municipal de Vic.

  Coordenades:

  41.92561
  2.28174
  440446
  4641766
  Número de fitxa
  08037 - 130
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVIII
  Any
  1786
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A09031
  Autor de la fitxa
  Raquel Valdenebro Manrique

  Portal i llinda de la casa del núm. 40 del carrer Gran, dins del nucli urbà de Calldetenes. Es tracta d'un portal arquitravat situat en la façana que d'aquest edifici dóna al carrer Gran i s'orienta al nord. El portal es cobreix amb una llinda monolítica que duu gravada la següent data: "1786", configurant-se com una de les més antigues del poble. Aquesta llinda es recolza sobre uns brancals formats per carreus de diferent mida, que sobresurten sobre l'arrebossat general de la façana. Aquest portal s'emmarca com a portal principal d'una casa entre mitgeres, la façana de la qual s'alinea amb la resta de façanes que configuren el carrer Gran de Calldetenes. Es tracta d'una casa de planta baixa, primer i segon pis, aixecada en mur de mamposteria irregular, arrebossada i pintada en clor rosa, on sobresurten els carreus i llinda del portal, i les finestres del primer i segon pis i la planta baixa.

  L'establiment de població a Calldetenes va començar a la segona meitat del segle XVI. El 1609 el nucli de cases de Calldetenes ja devia estar consolidat. Estructuralment, el nucli antic és format per la confluència dels antics camins que anaven de Vic a França per Sant Julià de Vilatorta (carrer Gran), i per la branca que d'allà sortia i anava a Sant Tomàs de Riudeperes. Entre ambdós camins va sorgir una plaça, la Plaça Vella, i el conjunt es va acabar completant amb un seguit de carrers annexes més petits. Si bé el carrer Gran es trobava ja plenament consolidat al segle XVII, bona part de les seves edificacions pertanyen al segle XVIII, especialment les corresponents als extrems del carrer, la qual cosa indica el seu creixement durant aquest període. Cal pensar que la data gravada al portal principal de la casa, 1786, podria tractar-se de la data fundacional de la casa. Al primer pis la casa compta amb una finestra coronada per una llinda amb la data de 1788, i el nom del propietari " Casadarris". Al tractar-se d'una data dos anys posterior a la del portal, es podria pensar que es tracta de la data d'aixecament del primer pis, i que la casa hauria tingut un procés constructiu de quatre o cinc anys. Sembla que inicialment ja comptà amb un primer i segon pis.

  AA.DD. ( 1995) Calldetenes. Imatges en el temps. Primera part (1911-1960). Ajuntament de Calldetenes. Calldetenes VILAMALA I SALVANS, J (2002) De Sant Martí de Riudeperes a Calldetenes. Passat i present d'un poble viu. Ed. El Mèdol. Calldetenes.