Portal de les Ànimes
Sant Pere de Ribes

BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
    Estructural
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Pl. de la Vila 11, 1r 1a. 08980 Sant Feliu de Llobregat
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Portalada situada a la façana de migdia de l'església Vella de Sant Pere. És feta de pedra esculpida en alt relleu i es composa de dos nivells diferenciats. El nivell inferior consta d'un portal d'arc de mig punt amb imposta, custodiat per dues columnes llises que sostenen la cornisa del nivell superior. Aquest és de menors dimensions i presenta una fornícula central amb volta de petxina que alberga una imatge actualment mutilada. La fornícula queda igualment custodiada per columnetes estriades, que descansen sobre mènsules i presenten rosetes i caretes ornamentals. El segon nivell està parcialment emmarcat per dues volutes, amb la part interior decorada amb motius clàssics. La portalada queda rematada amb un petit frontó motllurat, dins el qual hi ha esculpit l'escut de ribes amb la data "1664" intercalada.

A mitjans del segle XVII, es va bastir una nova església d'estil barroc sobre una capella primitiva situada davant del Castell de Ribes. Va ser construïda pel mestre d'obres Sebastià Vives entre els anys 1663 i 1664, i va sufragar-se amb els tributs extraordinaris consistents en un vintè sobre les collites de tres anys i l'aportació de personal i animals de càrrega. A la façana de migdia s'hi va obrir el Portal de les Ànimes, on s'hi conserva l'escut més antic que es coneix del municipi.

CRUAÑES, E. (1980). Esglésies romàniques del Penedès. Vilafranca: Museu de Vilafranca.
    LLORACH, S. (1984). El Penedès durant el període romànic. Edita l'autor. Sant Sadurní d'Anoia.
    PALACIOS, J.L., coord. (1999). Sant Pere de Ribes: Recull d'informació sobre el municipi. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes.