Porta de Sant Andreu de Gurb
Gurb

Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic

XII
    Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500. Vic
    Jordi Compte

La porta prové de l'església parroquial de Sant Andreu de Gurb i actualment es troba ubicada a l'exposició permanent del Museu Episcopal de Vic. Es tracta d'un batent de porta de fusta d'àlber tallada, unida a topar, enclavillada i clavada, de 202 x 74 cm. Presenta en la seva cara exterior una ferrementa com a decoració i reforçament, a base de cintes de ferro forjat acabades en espirals i clavetejades damunt la fusta. La ferrementa en general es troba ben conservada tot i que li manca una petita filigrana de ferro, per tal com s'aprecia la seva empremta sobre la fusta. El conjunt ornamental d'aquesta porta ferrada trenca el model habitual d'aquest tipus de portes. En general·la distribució de les cintes en espiral és simètrica i en franges horitzontals. D'aquí a la zona superior del batent, a partir d'una cinta horitzontal en surten d'altres, les quals, oposades, cauen en forma de ventall. Són cintes més llargues amb les espirals més obertes. Una de les característiques que cal remarcar és el perfil que presenten les cintes d'aquesta porta rectangular amb les vores lleugerament repussades, deixant un solc central mot ample. La simplicitat d'aquest element no és gens freqüent entre les altres ferramentes conegudes, cosa que ha estat interpretada com un signe d'antigor. La porta s'ha atribuït al segle XII.

La referència de registre d'aquest element al Museu Episcopal de Vic és: MEV 725. L'altra batent de la porta es conserva a l'interior de la pròpia església de Sant Andreu de Gurb. Fotografia cedida pel Museu Episcopal de Vic.

La porta de Sant Andreu va ingressar al Museu Episcopal de Vic abans del 1893.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.