Lipsanoteca de Santa Anna de Mont-ral
Gurb

Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic

XIII-XIV
    Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500. Vic
    Jordi Compte

La Lipsanoteca prové de l'església de Santa Anna de Mont-ral i actualment es conserva al Museu Episcopal de Vic. Es tracta d'una peça de forma globular que fa amb la tapa, 69 mm d'alt per 75 mm de diàmetre màxim. Es tracta d'un petit atuell de fusta tornejada i policromada. Les dues superfícies, tant del vaset com de la tapadora han estat pintades amb un color vermellós. Com a decoració la tapadora presenta unes fines línies de color negre a tot el volt; el vaset té una única decoració en el seu diàmetre màxim, dos registres horitzontals en sanefa. En el seu interior hi ha restes de petits fragments d'ossets amb terra, un metacarpià del peu, un fragment d'os esponjós i petits trossets de paper. Presenta un estat de conservació acceptable, tot i que la tapadora té l'aresta lleugerament escrostonada. Tota la policromia i decoració presenten una tonalitat esvaïda. De les dues sanefes horitzontals que té com a decoració, el registre superior (d'uns 14 mm d'alçada) presenta un traç de caràcter cal·ligràfic que es repeteix en alternança entre un curt traç vertical. El registre inferior (més estret, d'uns 7 mm) és ocupat per una fina sanefa de línies horitzontals de trams alterats. Tots els traçats són de color negre, llevat de les línies del registre inferior, que són fetes en blanc. La tapadora té entre la motllura una fina línia circular de color negre. El tema decoratiu del registre superior apareix, molt similar i sovint repetit, en elements decoratius en negre de ceràmiques de Paterna del segle XIV. Sembla que es tracta de derivacions molt estilitzades de llegendes ornamentals aràbigues. Tant per la tècnica ornamental com per la temàtica del motiu ornamental, es creu que es pot donar a la peça una cronologia d'entre l'últim quart del segle XIII al primer quart del segle XIV.

La referència de registre d'aquest element al Museu Episcopal de Vic és: MEV. 3459

La Lipsanoteca va ingressar al Museu Episcopal de Vic abans de l'any 1900.