Pont del Collet
Monistrol de Calders

  Moianès
  a la carretera B-124 de Calders a Sant Llorenç Savall, en el pas per la riera de la Golarda.
  436

  Coordenades:

  41.76245
  2.0128
  417939
  4623873
  Número de fitxa
  08128 - 64
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Generalitat de Catalunya,D.Territori i Sostenibilitat, Av. De Josep Tarradellas, 2,6,08029 Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Pont de la carretera B-124, de Calders a Sant Llorenç Savall, al seu pas per sobre la riera de la Golarda. La ubicació és prop del nucli mateix de Monistrol de Calders, a l'extrem sud del pont hi ha el trencall que condueix al poble entrant pel Serrat. Es tracta d'un pont de traçat recte, en conjunt bastit en carreus de pedra ben tallada i polida; té una longitud d'uns 56 metres i una amplada de 6 metres, compta amb 5 arcs rebaixats fets amb dovelles de pedra recolzats en pilars de secció ovalada amb tallamars. Els pilars, de més amplada a la base que a la part superior, s'uneixen als arcs amb una senzilla motllura lleugerament sobresortida a la zona de la imposta. La barana és d'obra i coronada amb lloses disposades planes. El pont compta amb una ampliació de la seva calçada, arran de millores fetes en el carretera.

  També es anomenat pont de la Golarda.

  La carretera de Calders a Sant Llorenç Savall consta que es va finalitzar el 1900, tot i així el projecte del pont és del 1903, de l'enginyer Tomàs Rivera, i es va acabar de construir el 1904.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.
  -VVAA. (2008): Ponts de la província de Barcelona. Comunicacions i paisatge. Diputació de Barcelona, Barcelona.