Cementiri municipal
Monistrol de Calders

  Moianès
  uns 300 metres al nord del nucli urbà.
  Emplaçament
  s'hi accedeix pel camí de la Coma i de Marfà, a uns 270 metres trobarem un trencall indicatiu.
  457

  Coordenades:

  41.76486
  2.01659
  418257
  4624137
  Número de fitxa
  08128 - 65
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Monistrol de Calders. Carrer de la Vinya, 9, 08275 Monistrol de Calders
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Es tracta d'un recinte envoltat per una tanca d'obra, uns murs de paredat comú que segueixen el desnivell del terreny on està ubicat el cementiri. La tanca està rematada per la part superior per una filada de rajola formant dues pendents i amb una teula àrab com a carener. La porta d'accés al recinte està formada per dos pilars d'obra de maó massís rematats per diverses filades de maons en voladís decreixent amb una esfera ceràmica al capdamunt. Dits pilars emmarquen una porta metàl·lica de forja decorada a la part superior per un seguit de formes corbes realitzades amb senzills perfils que emmarquen una creu i la data de 1910, elements també de perfils metàl·lics. L'espai interior està enjardinat i el solquen diversos camins empedrats que segueixen el peu de les zones on hi ha els nínxols ordenats en tres nivells d'alçada i coberts per una estructura de teules formant una sola pendent vers l'exterior del recinte. L'estructura dels nínxols ocupen tres dels quatre costats del mur de tanca i l'espai central està ocupat per la zona enjardinada i pels mausoleus ornamentats amb elements lapidaris. Destaca l'escultura d'una jove nua a de mida natural en posició asseguda i semblant meditatiu. També s'hi troben elements religiosos com creus, destacant l'estructura d'una columna damunt d'un pedestal rematada amb una creu de pedra treballada escultòricament.

  L'any 1910 es va construir el cementiri nou de Monistrol de Calders. Fins llavors el cementiri es troba a la zona de la sagrera just davant de l'església, entre aquesta i la part posterior de la casa de ca la Miquela. En algunes fotografies antigues encara es pot veure la ubicació del cementiri antic amb una pedestal i una creu també a la part central del recinte.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.