Pedrera d'en Sala
Monistrol de Calders

  Moianès
  a l'extrem nord-oest del municipi, al nord de la granja dels Campassos.
  Emplaçament
  accés des de la carretera B-124, pels horts del Rial de la Païssa, tot creuant el riu Calders.
  466

  Coordenades:

  41.77167
  2.00561
  417353
  4624903
  Número de fitxa
  08128 - 66
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08127A005000130000ER
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Pedrera d'extracció de pedra del tipus sorreca; el material que s'extreu es talla en blocs de pedra i és per a usos diversos, tals com material constructiu per murs, llindes, ampits i muntants d'obertures, per esculpir elements ornamentals o elements arquitectònics de tipologia molt diversa.

  El nom oficial de l'explotació és Pedrera de Monistrol, tot i que el nom que més utilitza la gent del poble és la Pedrera d'en Sala.
  Autor de les imatges: Gustau Erill Pinyot.

  Es tracta d'una pedrera en funcionament, el sistema d'extracció dels blocs de pedra és per procediment industrial a partir de diferents tipus d'explosius. L'empresa que explota la pedrera realitza diferents tipus de treballs en l'acabat dels seus materials, des de peces purament més mecanitzades a elements treballats manualment amb acabats de tècniques diverses, des pedra polida, buixardada o punxonada.
  Es tracta d'una pedrera d'explotació contemporània, des de la segona meitat del segle XX, tot i això, és un exemple de la perduració d'aquesta activitat industrial al municipi que manté en la part d'acabats del material l'evolució de la tradició del treball de la pedra. Aquest tipus d'indústria ha estat molt important i arrelada al municipi.