Pont de Cal Serni
Monistrol de Calders

  Moianès
  a la carretera B-124 de Calders a Sant Llorenç Savall, en el pas per la riera de Sant Joan.
  443

  Coordenades:

  41.75876
  2.01132
  417811
  4623464
  Número de fitxa
  08128 - 63
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Generalitat de Catalunya,D.Territori i Sostenibilitat, Av. De Josep Tarradellas, 2,6,08029 Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Pont sobre la riera de Sant Joan, en el traçat de la carretera B-124, de Calders a Sant Llorenç Savall; quedant situat a la zona sud-oest del mateix nucli de Monistrol de Calders. De fet, just després del pont en direcció a Sant Llorenç hi ha un trencall per accedir al nucli. Es tracta d'un pont de traçat recte, construït en carreus de pedra ben tallada i polida, amb una longitud d'uns 45,52 metres i una amplada de 5 o 6 metres, compta amb 4 arcs rebaixats fets amb dovelles de pedra recolzats en pilars de secció ovalada amb tallamars. Els pilars, de més amplada a la base que a la part superior, s'uneixen als arcs amb una senzilla motllura lleugerament sobresortida a la zona de la imposta. La barana és d'obra i coronada amb lloses disposades planes.

  Aquest pont es troba ubicat uns 500 metres al sud del pont de la Golarda, ambdós projectats pel mateix enginyer, seguint una mateix tipus de disseny, aquest però de longitud més curta.
  El pont rep el nom de pont de Cal Serni per la proximitat amb la casa que rep aquest nom.

  La carretera de Calders a Sant Llorenç Savall consta que es va finalitzar el 1900, tot i així el projecte del pont és del 1903, de l'enginyer Tomàs Rivera, i es va acabar de construir el 1904.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.
  -VVAA. (2008): Ponts de la província de Barcelona. Comunicacions i paisatge. Diputació de Barcelona, Barcelona.