Pont de Sant Martí
Sant Martí d'Albars

  Osona
  Sector est del terme municipal
  Emplaçament
  A 1200 metres per pista forestal a llevant de la carretera BV-4342, punt quilomètric 5'000

  Coordenades:

  42.02694
  2.07602
  423510
  4653180
  Número de fitxa
  08225 - 31
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Estat de conservació
  Bo
  Han caigut algunes lloses de coronament de les baranes del pont, provocant un deteriorament d'aquestes. El plafó indicatiu es troba brut i en mal estat.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPIC 24.361.076
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A09009
  Autoria de la fitxa
  Marta Homs i Jordi Compte

  El pont Medieval es troba situat al sud est del nucli de Sant Martí prop del molí del Pont, travessant la riera Gavarresa. És un robust pont d'uns 25 metres de llarg construït amb maçoneria de pedra irregular agafat amb morter de calç. Presenta un massís pilar central de pràcticament dos metres de costat on s'hi observa una disposició regular del parament i els forats de col·locació de les cintres que ajudaren a construir les dues arcades que formen el pont. Sobre el pilar central hi ha un gran orifici de forma pentagonal que distribueix les forces de la superstructura. El pas del pont, d'una amplada de 180 centímetres està delimitat per unes baixes baranes, construïdes amb pedra i coronades amb lloses irregulars, de 60 centímetres d'alçada i 30 centímetres d'amplada. El paviment està empedrat i s'hi observen unes traces de desgast de la pedra a causa del pas continu dels carruatges.

  Una de les llegendes conegudes a Sant Martí d'Albars fa referència al pont Medieval.

  El pont era el pas de la Gavarresa en el camí antic per anar de Sant Martí d'Albars a Perafita.

  MESTRE, P., Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Sant Martí d'Albars. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.