Pont de les Marrades
Rupit i Pruit

  Osona
  Camí ral de Vic a Olot - Pruit
  Emplaçament
  Al bell mig de les Marrades del Grau, en una de les rampes que en formen part
  859 m.s.n.m

  Coordenades:

  42.04285
  2.45491
  454887
  4654678
  Número de fitxa
  08901 - 257
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08185A00900017
  Autor de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Petit pont aïllat situat en una de les rampes empedrades que caracteritzen les Marrades del Grau, en el tram del camí ral que va de l'hostal del Grau a la font del Grau o de les Marrades. Es tracta d'una petita estructura que travessa el paviment per sota, actuant d'aquesta manera com a canal de desaigüe. Està format per una petita obertura rectangular bastida amb pedra disposada a sardinell i situada a l'extrem del paviment que toca al marge de roca, inserida a l'interior d'un petit canal bastit en pedra. A l'altre extrem del canal compta amb una obertura d'arc rebaixat bastit amb pedra disposada a sardinell, que fa de porta de sortida. En general, l'estructura està bastida amb pedra sense treballar, disposada de forma regular.

  L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

  El pont fou bastit durant la construcció de les Marrades del Grau, entre els anys 1729 i 1731. Servia per desviar l'aigua per sota del paviment, evitant d'aquesta manera que es deteriorés. Durant les tasques de rehabilitació del tram, efectuades entre els anys 2009 i 2010, es va localitzar un obús sense detonador al pont, probablement procedent de la munició republicana.

  BUSQUETS COSTA, Francesc; FUMANAL PAGÈS, Miquel Àngel; COLOMER CASAMITJANA, Joel; GUTIÉRREZ ORTIZ, Júlia (2010). Travessant el Collsacabra. El camí ral de Vic a Olot i les Marrades del Grau. Història, arqueologia, patrimoni. Olot: Ajuntament d’Olot, p. 47, 90-91, 112, 123.