Pont de l'Abadal Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  A 50 m al sud-est de la Masia l'Abadal

  Coordenades:

  41.8335
  1.96848
  414349
  4631804
  08012-118
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  XX
  1940-50
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Social
  Pública
  Govern d'Espanya Avda Puerta de Hierro, s.n. 28071 - Madrid
  Marc Cucurella Pinilla

  Pont de cinc ulls en forma semicircular sostinguts en dos pilastres de maçoneria concertada amb carreus als extrems. Els extrems de les piles són en forma circular. Fa 68 m de longitud. Té una amplada de 6 m, mentre que l'altitud aproximada és de 6 m. Als laterals de la superfície, just al costat de l'enquitranat recent, hi ha unes tanques metàl·liques de contenció per protegir la circulació. Les voltes del pont són: les tres centrals molt més amples, mentre que a banda i banda d'aquestes tres hi ha dues voltes amb una extensió inferior de proporcions. Mentre que les voltes centrals tenen una amplada de 8 m, les dues laterals tenen 2 m. Entre les voltes més amples i les laterals hi ha uns contraforts per donar estabilitat al conjunt.

  En el moment de fer la fitxa vam poder apreciar com s'havia dipositat runam per part de les obres recents que s'havien fet en el traçat a uns 5 m de la zona més septentrional, posant en perill ús dels ulls per poder assumir grans quantitats d'aigua.

  Un dels elements destructius que va aportar la guerra civil a nivell arquitectònic fóu la desaparició de la gairebé totalitat dels ponts que hi havia dins el terme municipal d'Avinyó. Aquest problema generà, per tant, que just acabada la guerra, entre els anys 1940 i 1950 es construíssin gran quantitat de ponts, sobretot a la carretera que va cap a Sant Feliu Sasserra. Aquest pont va ser un d'aquests construïts en la postguerra. Ha estat reformat molt recentment.

  - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (coord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed.
  - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.