Els Pujols Avinyó

  Bages
  Avinyó
  150 m al sud-est de Cal Tonico

  Coordenades:

  41.86689
  1.95457
  413239
  4635526
  08012-119
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  XVII
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 00000000000000
  Marc Cucurella Pinilla

  Masia que era de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 975 m2. Havia de ser una masia important de la zona. Ha patit diferents intervencions posteriors a la construcció inicial. Sembla que la coberta havia de ser dues
  vessants però costa de precisar-ho per l'estat de deteriorament. A la planta baixa es manté el sostre amb volta. Conserva una estructura tipus torre amb possible accés vertical. Hi ha adossats altres volums com coberts. L'acabat exterior és de pedra vista, la porta amb llinda de pedra i les obertures emmarcades amb pedra carejada. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

  Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

  - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (coord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed.
  - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.