Pont de la Barquera
Vallirana

Carrer de l'Església - Parc de la Font del Rector
    Al final del carrer de l'Església, prop del carrer de Miquel Batlle i de la rotonda de la Barquera

Estructural
    Ajuntament de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Pont reformat situat a l'extrem de ponent del parc, al costat de l'espai públic de la font de la Barquera. Es tracta d'un pont construït damunt de la riera de Vallirana, format per un sol arc de mig punt bastit en pedra lligada amb morter. Té una amplada aproximada de 2,5 metres i una longitud d'uns 15 metres. Presenta l'any 1816 gravat a la dovella central de la cara de llevant de l'estructura. La part superior està completament reformada amb la barana i el tauler (paviment) bastits amb formigó. En l'actualitat s'observen diverses reformes damunt del seu parament.

El pont també es coneix amb els noms de Pont del Rector i Pont vell de ca la Rumbeta, aquest darrer en referència a una casa que hi havia a la zona.

Originàriament, el pont comunicava el barri de l'església amb el cementiri i les masies de Campderrós i can Bogunyà. Pel que sembla, durant un temps, el pont era força més ample donat que fou ampliat amb una volta inferior. A principis dels anys 70, durant la construcció de les primeres urbanitzacions, un camió el va malmetre. Es va construïr el pont nou (situat al seu costat) per poder absorbir l'augment del trànsit rodat. Des de l'any 2011 està inclòs dins del parc de la Font del Rector.

AJUNTAMENT DE VALLIRANA (2016). "16. El Pont Vell del carrer de l'Església fa 200 anys". Viure Vallirana, revista d'informació municipal nº 58, p. 15. AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 30. ASSOCIACIÓ AMICS DE VALLIRANA (1998). Vallirana. Barcelona: Viena, Columna, p. 12. ASSOCIACIÓ AMICS DE VALLIRANA (2002). Vallirana II. Barcelona: Viena Edicions, p. 44. IPA (1978). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Vallirana. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya [inèdit]. Vallirana, abans i ara: del blanc i negre al color. Torrelles de Llobregat: Nèctar, 2015, p. 48-49.