Pont de cal Torrillo - Pont de cal Patusca Vallirana

  Baix Llobregat
  Carretera N-340, km. 1234 - Casetes Montané
  A la sortida de les Casetes en direcció l'Ordal, damunt del fondo d'en Montané
  226m

  Coordenades:

  41.37811
  1.91483
  409258
  4581300
  08295-678
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Estructural
  Pública
  Administració General de l'Estat (AGE)
  Adriana Geladó Prat

  Pont aïllat de grans dimensions, format per un sol arc de mig punt bastit amb maons disposats a sardinell. L'intradós està reformat amb formigó, tot i que a la part inferior s'observa el parament de pedra original. La part superior està reformada i presenta un arc rebaixat de formigó superposat damunt de l'arc original. La part superior o tauler està format pel propi paviment de la carretera, delimitat amb baranes de formigó. La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada regularment i lligada amb morter. En l'actualitat, el torrent està una mica desviat i hi passa un camí per sota que comunica amb el veïnat de cal Torrillo.

  Al final de la guerra Civil, durant la retirada de les tropes republicanes, es va donar l'ordre de fer volar tots els ponts de la carretera per dificultar el pas dels enemics i afavorir la retirada. El pont de cal Torrillo es va escapar de les voladures.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 28, 219. OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 106.