Pont dels Gossos Vallirana

  Baix Llobregat
  Carretera N-340, km. 1233-1234 - Casetes Montané
  A la sortida de les Casetes en direcció l'Ordal, després de l'encreuament que porta a cal Torrillo
  238m

  Coordenades:

  41.37776
  1.91362
  409157
  4581263
  08295-679
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Estructural
  Pública
  Administració General de l'Estat (AGE)
  Adriana Geladó Prat

  Pont aïllat i reformat de grans dimensions damunt de la riera de Vallirana. La part original està situada a la banda nord de l'estructura i està formada per un sol arc de mig punt bastit amb maons disposats a sardinell i els brancals construïts en pedra de diverses mides, disposada en filades i lligada amb morter. A les cantonades hi ha carreus de pedra ben desbastats i també s'observen dos contraforts atalussats de pedra. La meitat sud del pont, en canvi, està reformada i bastida amb formigó. Molt probablement respongui a una ampliació de l'estructura per l'eixamplament de la via. La part superior o tauler està format pel propi paviment de la carretera, delimitat amb baranes de formigó.

  Al final de la guerra Civil, durant la retirada de les tropes republicanes, es va donar l'ordre de fer volar tots els ponts de la carretera per dificultar el pas dels enemics i afavorir la retirada. El pont dels Gossos es va escapar de les voladures.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 28-29, 219. OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 106.