Plantada del pessebre
Castellbell i el Vilar

L'Escletxa

XX-XXI
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Un parell de diumenges abans de Nadal, pel matí, es reuneix un grup de gent per pujar un pessebre a l'Escletxa, tot caminant, fins una barraca . El punt de trobada és davant l'Ajuntament i es puja fins la carena de Monconill. Però es fa una parada per esmorzar. Un cop dalt es posa el pessebre i si es vol es canten nadales. Es tracta d'una activitat lliure sense uns protocols gaire rigorosos i pocs rituals repetititus.
    La darrera plantada estava organitzada pel Centre Excursionista Corriols. Cada any, després de la plantada i un cop passades les festes, es porten les figures a l'Associació d'Amistat de Castellbell i el Vilar, que les restaura i les deixa a punt per la propera.

Informació i fotografies facilitades per Marcel·lí Puigdellívol.

Aquesta activitat que prepara les festes de Nadal fou una iniciativa conjunta dels regidors d'esport i d'ensenyament, Ferran Valdés Berlanga i Salvador Fernàndez Rabanaque, respectivament. El primer any que es va realitzar fou el 1999.
    Abans el pessebre es posava damunt una fita geodèsica, però es va canviar l'ubicació i ara es posa dins la barraca.