La Sala
Castellbell i el Vilar

Sant Cristòfol

Associació de Veïns i Propietaris de Sant Cristòfol
    Jordi Montlló i Laura Bosch

La Sala és l'edifici social de l'Associació de Veïns i Propietaris de Sant Cristòfol, aixecat al Pla de Sant Cristòfol. És de planta rectangular i consta de diferents nivells, segons la secció, però bàsicament té planta baixa i primer pis. És un edifici als quatre vents; per tant és una construcció aïllada amb quatre façanes. A l'interior hi ha un cafè, un saló/teatre, l'espai pels socis, on hi ha l'arxiu de l'entitat i cuines i serveis diversos.

L'actual edifici s'aixeca damunt cal Canyelles, una casa que l'entitat va comprar a Fèlix Enrich Sallès de cal Jepet de la Calsina. Aquest l'havia comprat l'any 1882 a Pere Escorsell. Era una casa amb planta baixa i pis aixecada al mig del Pla de Sant Cristòfol i envoltada de conreus. Tenia una tina que el propietari va continuar utilitzant segons contracte d'arres amb l'associació.
    A les obres hi participen els socis amb jornades laborals que seran comptabilitzades i equivalents a aportacions monetàries. El 13 de juny del mateix 1886, s'inaugura el cafè. La construcció de la Sala s'acabarà el mateix any. Posteriorment s'aniran fent arreglos i afegits que en el seu moment no es deurien poder costejar. Per exemple l'escenari del teatre o el paviment hidràulic que encara es conserva. Es posa el 1913 gràcies a l'aportació de 500 pessetes de Valentí Bach de Ferreroles.
    A partir de 1968 es produeix una ampliació i transformació, tant del cafè com de la Sala. S'amplia per la part posterior, s'elimina un galliner i s'hi fa un cos amb dos pisos. Fou possible gràcies a la donació del terreny limítrof de Fèlix Calsina i també una part del senyor Tarin Iglesias. El cost total de les obres pujava a 218.263,80 pessetes.
    El primer pis va quedar dividit en tres parts: el cafè, el saló i un corredor al mig.

ENRICH i VILADOMS, Montserrat (1984). El poble de Sant Cristòfol. Col·lecció L'Auca Comentada, núm. 3. Ed. El Brogit.
    ENRICH i VILADOMS, Montserrat (1986). Cent anys de vida associativa a Sant Cristòfol. Col·lecció L'Auca Comentada, núm. 5. Ed. El Brogit
    ENRICH i VILADOMS, Montserrat (2011). El poble de Sant Cristòfol. El cor del poble. Els últims 25 anys a Sant Cristòfol. Ed. Sant Cristòfol Books.