Plana de can Bertran
Rubí

  Vallès Occidental
  Rubí Plana, 08191-RUBÍ
  Emplaçament
  Al nucli urbà

  Coordenades:

  41.49243
  2.03371
  419341
  4593874
  Número de fitxa
  08184-176
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ajuntament de Rubí, Pça. Pere Aguilera, 1, 08191-RUBÍ i altres
  Autoria de la fitxa
  Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  La plana de can Bertran conegué un projecte d'urbanització unitària a la manera de les "ciutat-jardí" que es projecten al primer terç del segle XX a altres llocs de Catalunya, mantenint-se part d'aquest projecte en alguns dels grans edificis i cases d'estiueig d'aquest sector (CASTELL, s.d.). El pla d'urbanització de la "Plana de can Bertran" data de l'any 1871. Aquesta zona es convertí en un nucli residencial benestant a principis del segle XX, essent aquesta la primera construcció d'aquestes característiques a la zona (CAMARERO, MERINO, 1989). Es tracta de cases eclecticistes que combinen els estils per tal de donar una monumentalització que amagui els pobres materials constructius (CAMARERO, MERINO, 1989). CARRER XILE. El nom del carrer Xile el va posar el Sr. Climent Riba, quant acabat d'arribar de Sudamerica es va acabar d'urbanitzar aquest lloc (BEL, 1996). Quant es va urbanitzar el carrer Xile van aparèixer restes de parets i d'un pou (BEL, 1996). A la plaça d'Estanislau Figueres, es troben les següents espècies vegetals: Acacia de albata (1 exemplar), Diospiros kaki (4 exemplars), Ficus carica (2 exemplars), Laurus nobilis (7 exemplars), Ligustrum japonicum (3 exemplars), Platanus hispànica (4 exemplars), Prunus c. Pisardi (3 exemplars), Prunus sp. (1 exemplars), Quercus ruber (3 exemplars) (AJUNTAMENT, 2000).

  La zona de la intersecció entre el carrer Fivaller i el carrer Plana de can Bertran i els seus voltants immediats es dia, al segle XIX, "la Guixera" (informació oral Sr. Miquel Rufè, gener de 2001)

  CAMARERO, Glòria; MERINO, Joan M. (1989) "Un exemple d'arquitectura eclèctica a Rubí. Les torres de (carrer de Xile)" XXXII Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos, Vol. II, pp. 247-254, Rubí: Fundació Museu Biblioteca de Rubí - Centre d'Estudis Rubinencs. CASTELL ROCABRUNA, Natàlia (s.d.) Recorregut històric per la ciutat de Rubí, Rubí, El Castell - Ecomuseu Urbà, document mecanografiat. Informació oral Sr. Miquel Rufè, gener de 2001.