Plana de can Bertran
Rubí
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La plana de can Bertran conegué un projecte d'urbanització unitària a la manera de les "ciutat-jardí" que es projecten al primer terç del segle XX a altres llocs de Catalunya, mantenint-se part d'aquest projecte en alguns dels grans edificis i cases d'estiueig d'aquest sector (CASTELL, s.d.). El pla d'urbanització de la "Plana de can Bertran" data de l'any 1871. Aquesta zona es convertí en un nucli residencial benestant a principis del segle XX, essent aquesta la primera construcció d'aquestes característiques a la zona (CAMARERO, MERINO, 1989). Es tracta de cases eclecticistes que combinen els estils per tal de donar una monumentalització que amagui els pobres materials constructius (CAMARERO, MERINO, 1989). CARRER XILE. El nom del carrer Xile el va posar el Sr. Climent Riba, quant acabat d'arribar de Sudamerica es va acabar d'urbanitzar aquest lloc (BEL, 1996). Quant es va urbanitzar el carrer Xile van aparèixer restes de parets i d'un pou (BEL, 1996). A la plaça d'Estanislau Figueres, es troben les següents espècies vegetals: Acacia de albata (1 exemplar), Diospiros kaki (4 exemplars), Ficus carica (2 exemplars), Laurus nobilis (7 exemplars), Ligustrum japonicum (3 exemplars), Platanus hispànica (4 exemplars), Prunus c. Pisardi (3 exemplars), Prunus sp. (1 exemplars), Quercus ruber (3 exemplars) (AJUNTAMENT, 2000).
Història
La zona de la intersecció entre el carrer Fivaller i el carrer Plana de can Bertran i els seus voltants immediats es dia, al segle XIX, "la Guixera" (informació oral Sr. Miquel Rufè, gener de 2001)
Bibliografia
CAMARERO, Glòria; MERINO, Joan M. (1989) "Un exemple d'arquitectura eclèctica a Rubí. Les torres de (carrer de Xile)" XXXII Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos, Vol. II, pp. 247-254, Rubí: Fundació Museu Biblioteca de Rubí - Centre d'Estudis Rubinencs. CASTELL ROCABRUNA, Natàlia (s.d.) Recorregut històric per la ciutat de Rubí, Rubí, El Castell - Ecomuseu Urbà, document mecanografiat. Informació oral Sr. Miquel Rufè, gener de 2001.