Plafó ceràmic del Serradet de Sant Antoni
Prats de Lluçanès

Carretera de Sabadell (B-431), Km. 72.
    Situat als afores, a la sortida, del nucli de Prats de Lluçanès

Segle XX
    Lluís Bru / Taller de Lluís Bru
    BPU
    El catàleg de béns del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal no esmenta directament l'element però atorga protecció tipològica a l'edifici del Serradet de Sant Antoni.
    Maria del Agua Cortes Elía - Marta Bertran Armadans OPC Diputació de Barcelona

Aquest plafó ceràmic es troba als jardins de la finca del Serradet de Sant Antoni, davant de l’entrada principal de la casa. El plafó està integrat a l’estructura formada per una font amb un petit estany, situada enmig de l’escalinata que condueix fins la casa (ubicada a la part més alta de la finca). La font actualment no funciona i l’estany no conté aigua.

El plafó ceràmic està incorporat a un mur de pedra que configura l’estructura de la font i l’estany. Aquest plafó té format de tríptic i està delimitat per un marc realitzat amb maons. Emprant tessel·les ceràmiques s’hi ha representat una escena de l’adoració de l’infant Jesús. A l’escena central s’hi observa l’infant Jesús, disposat a la part alta, amb un gran nimbe, i sis figures al seu voltant que li ofereixen flors a mode d’ofrena. A l’escena lateral esquerra, hi ha un àngel agenollat i un infant amb una palma. Al lateral dret, hi veiem una figura femenina agenollada i un infant que sosté unes flors blanques.

A l’angle inferior dret del plafó s’hi observa la signatura “L. Bru” que faria referència al dibuixant i mosaïcista Lluís Bru i Salelles (1868 – 1952).

La signatura “L. Bru” que s’ha conservat a l’angle inferior dret del plafó ceràmic ens evoca la figura de Lluís Bru i Salelles (1868 – 1952), destacat dibuixant i mosaïcista, amb una llarga i dilatada trajectòria, que va treballar pels principals arquitectes modernistes. Sabem que un dels arquitectes amb qui va treballar va ser en Salvador Valeri Pupurull (Milian, A., 2018), a qui s’atribueix la construcció del Serradet de Sant Antoni (Cantallops i Valeri, Ll. 1966). Les dades de què disposem ens situen per a la construcció d’aquest edifici entre 1946 i 1948, aproximadament.

Lluís Bru va tenir el seu taller ubicat al carrer Enric Granados de Barcelona, on hi va treballar tota la vida. Al taller hi van treballar també el seu fill Josep Bru i Masipó (1901 – 1973) i en Lluís Bru i Borrell (1933-1999). Quan en Lluís Bru i Borrel va morir, el taller va tancar les portes.

Les dates de construcció del Serradet de Sant Antoni, aproximadament cap a 1946-1948, ens situen en un moment en què en Lluís Bru tenia més de 80 anys. Així doncs, apuntaríem que potser es podria tractar d’una obra en la qual hi participà el seu taller.

CANTALLOPS I VALERI, Ll. «Salvador Valeri i Pupurull, 1873-1954». Cuadernos de arquitectura, [en línia], 1966, Núm. 63, p. 15-19. https://raco.cat/index.php/CuadernosArquitectura/article/view/110037 [Consulta: 23-12-2021].

MILIAN, A. «Lluís Bru, el mosaïcista del modernisme». El Temps, [publicat en línia el 5 de febrer de 2018], Núm. 1756https://www.eltemps.cat/article/3234/lluis-bru-el-mosaicista-del-modernisme [Consulta: 23-12-2021].

Museus d’Esplugues de Llobregat, «Fons del Taller Lluís Bru». https://museus.esplugues.cat/project/fons-del-taller-lluis-bru [Consulta: 23-12-2021].